Deze vis zit vol goede vetten en heeft van zichzelf al veel smaak. Met dit recept, geïnspireerd op de Griekse keuken , bak je de vis zodat deze een krokant huidje krijgt. Serveer het als voorgerecht of gril de vis lekker op de barbecue met de salade ernaast! 

Voor 4 personen
Ingrediënten:
Aubergine compote
2 aubergine
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
1 teentje knoflook
Olijfolie

Griekse yoghurt
200gr Griekse yoghurt
6 blaadjes munt  

Salade van truffelaardappel
300gr truffelaardappel
2 eetlepels mayonaise
6 takjes bieslook

Zoetzure komkommer
1 komkommer
50gr natuurazijn
50gr suiker
50gr water

Makreel
4 stuks makreel

1.Start met de aubergine; snij deze door de horizontaal door de midden. Bestrooi een ovenschaal met olijfolie, tijm, rozemarijn, peper en zout.  Snij de binnenkant van de aubergine 3x met het mes in en  leg deze met de binnenkant op de ovenschaal.  Doe de ovenschaal op 180 graden 25 minuten in de oven.

2. Doe in de tussentijd de Griekse yoghurt in een bakje. Snij de munt fijn en doe deze bij de yoghurt. Maak dit vervolgens op smaak met zout en peper. 

3. Haal de schil van de truffelaardappel en snijd deze in kleine blokjes. Blanceer (beetgaar) in kokend water.  Spoel deze onder de koude kraan af en laat ze goed uitlekken. Maak deze op smaak met mayonaise, zout en peper. Snijd er verse bieslook doorheen.

TIP:
Je kunt ook chips maken van de truffelaardappel; snijd deze fijn op een mandoline en was ze 2x met water. Droog ze goed voordat je ze bakt in hete olie (140 graden).  Bak ze vervolgens krokant en bestrooi ze met zout. Ze heb je een leuk paars chipje voor bij het gerecht!

4. Als de aubergines ondertussen klaar en afgekoeld zijn, lepel het vlees dan uit de schil. Hak het vlees  fijn en maak dit vervolgens op smaak met zout en peper.

5. Schil de komkommer en snij deze in kleine blokjes. Doe de water, azijn en suiker in een pan en laat dit opkoken. Na het opkoken moet dit weer afkoelen in een bakje om vervolgens de komkommer hier in te marineren.  Laat de komkommer wel goed uitlekken voordat je dit op het bord legt.

TIP:
Om het bord extra feestelijk te maken serveer het gerecht met dungesneden rauwe radijs en rettich.

6. Nu is het tijd om de makreel te bakken. Eerst olie, dan de makreel op zijn huid in de pan, dan pas het vuur aanzetten; anders trekt de vis krom.  Houd de vis goed in de gaten, als het te hard gaat kan je altijd nog het vuur zachter zetten. Draai op het laatste moment de vis om, om deze vervolgens te serveren op het bord.

7. Dresseer het bord mooi op of kies ervoor om alles apart op tafel te zetten. Veel plezier met de voorbereiding en geniet van dit gerecht!

Terug naar overzicht